Friday, April 8, 2011

RESEPI SEKAYA


SEKAYA @ SERIKAYA


Bahan-bahannya:

3 biji telur Gred A
200 g gula pasir
300 ml santan pekat (1 biji kelapa) ( maisya guna santan kotak + air )
2 helai daun pandan, dikoyak & disimpulkan

Untuk Gula Hangus
60 g gula pasir
125 ml air

Untuk gula hangus, jerang gula dan air hingga gula hancur.
Masak lagi hingga mendidih kemudian bertukar menjadi karamel (hangus dan keperangan gelap).
Jangan terlalu lama dibiarkan kerana ia akan menjadi pahit.
Gula hangus boleh menjadi 'lebih hangus' jika dibiarkan lama di dalam periuk/kuali bekas memasaknya kerana bekas tersebut masih panas.

Ada satu lagi cara membuat gula hangus:
Hanguskan gula di dalam periuk atau kuali,
masukkan air (panas) dan kacau hingga pekat.

Cara memasak inti

Kacau gula dan telur hingga sebati.
Masukkan daun pandan, santan dan gula hangus.
Jerang di atas api perlahan dan kacau tanpa henti hingga pekat dan berkilat.

selamat mencuba dan jimat belanja

No comments:

Post a Comment

Post a Comment