Tuesday, April 26, 2011

KEK SPAN GULA HANGUS



Bahan-bahan
1 cawan gula pasir
1 cawan air (untuk gula hangus)
1 cawan tepung gandum + 1 sudu teh soda bicarbonate (diayak tiga kali)
4 biji telur ayam ( gred A)
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis, tin saiz kecil

Cara membuatnya

1. Masak gula dlm periuk dengan api sederhana sehingga hangus berwarna coklat muda. Bila separuh cair tu kacau2 sentiasa guna senduk kayu. Bila gula dah larut semua.. jangan tunggu sampai jadi coklat gelap sangat kang pahit pulak kek.. perlahan2 tuangkan air sikit demi sikit sambil dikacau… tutupkan api dan tuangkan kesemua 1 cwn air tadi dan biarkan ia sejuk.
2. Telur dipukul hingga betul-betul kembang.
3. Marjerin dipukul hingga kembang di dalam bekas yang lain. (kacau guna sudu ajer ataupun guna mixer yg pukul telur tadi dan pukul kejap marjerin)
4. Masukkan marjerin ke dalam bekas berisi telur dan pukul lagi. (masa ni adunan telur akan turun sikit sebab dah tercampur dgn marjerin).
5. Panaskan oven anda.
5. Masukkan esen vanilla, susu pekat manis dan tepung. Pukul lagi hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan gula hangus. Kacau rata.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilapik kertas dan dilenser marjerin.
8. Bakar hingga masak, suhu oven 175`C selama 40-50 minit atau sehingga masak

Nota: Kek ini memang cair.
buat 2 adunan untuk saiz loyang 4 segi 9”x9” atau 10”x 10”

……………………………….

TIPS GULA HANGUS UNTUK KEK INI

Gula digoreng tanpa air dgn api yang sederhana sehingga gula yg berketul ketul tu hancur keseluruhannya dan masukkan air panas.
Setelah air panas dimasukkan, masukkan pula butter. Kacau sekejap & sejukkan.

Kehitaman kek bergantung kepada gula hangus yg kita masak….gula dihanguskan sehingga berwarna coklat baru dimasukakan air…jangan risau tidak pahit, kek apabila masak tidak nampak gelap sangat tapi bila dah sejuk makin terserlah kehitamannya.

…………………………………
1. Masakkan gula dalam kuali – kacau sehingga gula cair … kacau sehingga betul2 gula hancur – Jgn risau x keras nyer gula tu ..Sediakan 1 cwn air panas
2.Bila gula dah cair – masukkan air panas – pakai senduk sup lagi bagus x panas naik kat tangan. – Jgn risau air gula tetap x keras

3. Terus masukkan butter kacau sampai butter cair .

Siap & ketepikan. Mula kan pulak proses membancuh tepung kek. – Jgn risau air gula tetap x keras.

………………………………………………..

KENAPA KEK INI MENJADI 2 LAPIS?

Pada pandangan dan pendapat , keadaan 2 layer ini mungkin terjadi kerana tindakbalas akibat percampuran bikaronat dan baking powder dimana ia akan menghasilkan gelembung gas antaranya co2..

Buble2 yang dihasilkn ini tidak cukup besar dan tidak cukup kuat untuk sampai ke permukaan atas kek…
Ini kerana ketebalan kek adalah melebihi kemampuan bubble tu bergerak..
maknanya, bubble lum sampai ke permukaan untuk membentuk sarang atau rongga tetapi sudah pecah di pertengahan jalan..

Wujud 2 layer sebab bahagian atas tidak terkena laluan bubble dari tindakbalas bahan kimia tadi…cuba letak dalam acuan yang cetek dan lebar,untuk hasil yang lebih baik.

selamat mencuba.....

1 comment: