Sunday, June 26, 2011

BAHULU BEINTI STRAWBERI




Bahan-bahan:
6 biji telur - saiz AA
400 gm gula
380 gm tepung
1 sudu teh vanila

Cara memasak:
Bancuhan:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang (15-20 minit).
2. Masukkan tepung secara perlahan-lahan.
3. Masukkan vanila untuk menambah aroma. Kacau.
4. Keluarkan bancuhan.

Masakan:

1. Sapu minyak pada acuan untuk mengelakkan melekat.
2. Panaskan acuan dengan suhu 200- 230°C selama 3-5 minit.
3. Masukkan doh ke dalam acuan sehingga ¾ lubang
4. Letakkan jem sedikit kemudian tutup jem tersebut.
5. Bakar di dalam ketuhar pada suhu antara 200- 230°C sehingga kekuningan iaitu antara 7-10 minit.
6. Keluarkan acuan dari ketuhar.
7. Keluarkan bahulu daripada acuan dan sejukkan.
8. Bahulu kini boleh dihidangkan.


JEM STRAWBERI
Bahan-bahan:
500 gm buah Starwberi segar (dipotong)
250 gm gula (ikut kemanisan yang anda mahu)
1/2 sudu teh garam halus
Air secukupnya

Masakan:

1. Panaskan air secukupnya bersama 1/2 sudu teh garam hingga mendidih.
2. Kemudian, celurkan kesemua buah strawberi yang telah dipotong lebih kurang 2-3 minit atau hingga layu. Angkat dan toskan.
3. Hancurkan potongan buah strawberi tadi.
4. Campurkan strawberi yang telah dihancurkan tadi dengan gula di dalam satu periuk.
5. Campurkan 1/2 cawan air dan masak hingga pekat dan gula hancur.
6. Sejukkan dan bolehlah di masukkan ke dalam botol.Sentiasa simpan di dalam peti sejuk jika tidak diguna.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment