Saturday, March 27, 2010

Roti Kismis

Bahan-bahan ( 12 biji kecil )

* 500 gram tepung roti*
* 1/2 sudu kecil garam halus*
* 50 gram butter*
* 6 sudu besar gula castor**
* 1 sudu kecil yis**
* 225ml susu suam***
* 1 biji telur - dipukul sikit***

* **************************

* Bahan untuk sapu atas roti

* 2 sudu besar gula castor dibancuh dengan sedikit
air panas dan sedikit esen vanila


* **************************
* Bahan dalam roti
* sedikit butter dicairkan
* kismis
* gula perang

Cara-cara

1. Campur semua bahan bertanda *. Gaulkan dengan tangan
hingga kesemua bahan bercampur mesra. Nota : Jika ingin
guna bread improver dan bread softener, guna 1 sudu kecil
untuk kedua bahan ini dan gaulkan sekali.
2. Masukkan kesemua bahan bertanda **. Gaul mesra bahan-bahan ini.
3. Buat lubang ditengah tepung dan masukkan bahan-bahan bertanda ***.
Uli hingga menjadi doh. Masukkan doh kedalam bekas yang telah
ditabur sedikit tepung. Tutup dan biar naik 2 kali ganda.
4. Tumbuk-tumbuk doh dan leperkan doh. Sapu permukaan doh
ini dengan butter cair.
5. Kemudian, taburkan kismis dan gula perang.
6. Gulungkan doh dengan kemas.
7. Potongkan doh kepada 12 bahagian.
8. Susunkan doh yang telah dipotong tadi dalam loyang yang
telah disapu sedikit minyak/butter. Tutup dengan kain atau plastik
dan biarkan naik sekali ganda.
9. Bakar selama 15-20 minit dengan suhu 400F/200C.
10. Bila siap, biarkan roti selama 20 minit sebelum diangkat
keluar dari loyang. Ini supaya roti tidak melekat pada loyang.
Kemudian, sapukan atas roti dengan bahan sapuan tadi.
11. Roti kini siap untuk dimakan.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment